top of page

Слова вчителя

Оновлено: 5 вер. 2020 р.


Фуджіі Сота 3-й дан, о 9:01 ранку 23 квітня 2016 року, сфотографований Масасі Мімурою у головному залі шьоґі району Кансай
Фуджіі Сота 3-й дан, о 9-й ранку 23 квітня 2016 року, у головному залі шьоґі району Кансай. Джерело: https://mainichi.jp/articles/20160423/k00/00e/040/161000c

Фуджіі Сота

видано в журналі «Світ Шьоґі», листопад 2016 р.


Насправді, я вважав, що не програю

В першому зборі в серпні 2015 року я грав з паном S, який складав іспит до Шьорейкай (Школа Японської Асоціації Шьоґі, яка готує молодих та перспективних гравців до професійного рівня) в категорії третього дану. Він був сенте (ходив першим), та ми розіграли нетипову яґуру. Вже на початку міттельшпілю обидва гравці повністю використали увесь свій основний час, після чого далі грали з контролем часу у одну хвилину на хід. Кожного разу, коли ця хвилина підходила до кінця, противник робив свій хід, помітно нервуючи, а я навпаки - зберігав спокій та впевнено робив свій хід на 57 секунді. Мабуть це виглядало так, що я виграю цю партію. Однак позиція змінювалася раз у раз, і наприкінці партії вирішальну помилку зробив саме я. Після чотирьох з половиною годин гри мого короля спіймали на першій горизонталі супротивника.


Коли у березні я отримав другий дан, мій вчитель сказав мені так:

Ти обов'язково встигнеш отримати третій дан ще до початку ігор Ліги третіх данів у жовтні.

Та й насправді з червня я йшов дуже добре - вісім перемог та одна поразка, та здавалось, що вступ до Ліги був вже близьким. В такій ситуації я зустрівся з ним, і тут ця поразка. В цей день я програв дві партії. Я отримав третій дан лише 18 жовтня, трішки не встигши до початку ігор Ліги.


Таким чином, потрапивши у свій перший сезон я вже вважав його своїм другим, а тому одразу ж поставив собі за ціль  отримати наступний дан. Однак, незважаючи на сильну мотивацію, в перший день я отримав одну перемогу та одну поразку. Гра була невдалою та до мене прийшло розуміння усієї суворості Ліги третіх данів. У Лізі затяжний сезон - триває півроку, і якщо програти з самого початку, то потім буде набагато складніше змагатися за лідерство. Я це розумів, а тому, можливо, став жорсткішим. Я вирішив так:

Результати вирішуються якістю ходів. Під час партії буду концентруватися лише на тому, щоб знайти найкращий хід.

Я не знаю, чи ця думка була хорошою, але після цього я почав вигравати. Інколи я програвав, але в останній день я був у становищі, коли міг сам вирішити свою долю. За декілька днів до того я зустрівся з учителем, він сказав мені: "Я зовсім не хвилююсь." Я зрозумів, що мій учитель вірить в мене, а тому я маю виправдати його сподівання.

У першій партії я програв, але на щастя у мене ще був шанс все виправити. У цій важливій партії я пригадав слова мого вчителя, це допомогло мені заспокоїтись та продовжити грати далі. Коли я отримав наступний дан, я нарешті заспокоївся. Та я сподіваюсь, що зможу і далі спокійно просуватися уперед, не переймаючись цією прикрою затримкою у півроку.


Наостанок від усього серця висловлюю подяку родині, яка завжди тепло піклувалась про мене, викладачеві на дитячому курсі - панові Фумімото, панові Сатоші Інаба, який дбав мене перед вступом до Шьорейкай, і учителю - панові Суґімото. Всім, хто підтримує мене. Я продовжуватиму старатися. Дуже дякую.

День Народження: 19.07.2002

Місце народження: місто Сето, префектура Аічі

Учитель: Масатака Суґімото, 8-й Дан

Історія здобуття розрядів

6-й Кю (10 років): вересень 2012

3-й Дан (13 р.): квітень 2016

4-й Дан (14 р.): жовтень 2016

5-й Дан (15 р.): лютий 2018

6-й Дан (15 р.): лютий 2018

7-й Дан (15 р.): травень 2018

8-й Дан (18 р.): серпень 2020


Рахунок у Лізі третіх данів

59-а ліга ≪у першій половині 2016≫ 13 перемог та 5 поразок


Переклад підготував Ікуо Тераока

39 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page