top of page

Кілька слів про Доубуцу Шьоґі

Оновлено: 9 трав. 2019 р.


Цю статтю ми вирішили присвятити Доубуцу Шьоґі (дитяча версія шьоґі), створеній професійним гравцем Мадокою Кітао для навчання дітей основам гри у японські шахи.

Гра здобула популярність у всьому світі не лише як спосіб познайомити юних гравців із шьоґі, а й як повноцінна гра, якою насолоджуються шанувальники настільних ігор будь якого віку.


 

Стартова позиція в Доубуцу Шьоґі

Роль фігур виконують картинки тварин (Доубуцу в перекладі з японської, означає Звірі): Лев, Слон, Жираф та Курча. На фігурах червоними крапками позначено, як ходить кожна із фігур.


Серед усіх фігур найсильнішою є Лев. У Доубуцу він виконує роль аналогічну ролі Короля у шахах чи шьоґі.


Гра закінчується тоді, коли захоплено Лева.

Найслабша фігура - це Курча. Вони знаходяться в безпосередньому контакті з самого початку гри.


Фігури Слон та Жираф - звичайні бойові фігури.

Всі фігури у Доубуцу б'ють так само, як і ходять.


Далекобійних фігур в Доубуцу немає через малу дошку для гри. Проте партія в Доубуцу може тривати кілька десятків ходів, а можливі ігрові позиції вражати своєю різноманітністю.


Кінцівка гри


Є два шляхи завершення партії в Доубуцу:

1) збити Лева опонента;

2) довести свого Лева до останньої горизонталі.


При цьому поле останньої горизонталі, де опинився Лев, не може бути атакованим фігурами опонента.


Додаткові правила


Як і у великих шьоґі, в Доубуцу фігури ніколи не виходять з гри: гравець, що захопив фігуру, може виставити її на будь-яке вільне поле під час свого ходу.


В Доубуцу Шьоґі Курча - це єдина фігура, що може перетворитися. Дійшовши до останньої горизонталі Курча стає Курочкою, яка ходить аналогічно Золотому Генералу в шьоґі. Захоплене Курча не можна виставляти на останню горизонталь, тому що йому немає куди рухатися далі.


Аналіз гри


На початку гри Курчата опонентів стоять одне напроти іншого, тому можливий дебют, що починається з їх розміну. Такий варіант загострює гру з перших ходів, адже обидва гравці мають по фігурі в руці. Це, в свою чергу, полегшує задачу проходження на останню горизонталь і перетворення Курчати в Курочку.


Оскільки всі фігури Доубуцу Шьоґі - фігури ближнього бою, спіймати Лева можна лише двома способами:

- перший - це вимушений розмін, коли Лева атакує захищена фігура;

- другий спосіб полягає в обмеженні переміщення фігур суперника настільки, що він може тільки віддавати свої фігури під удар.


В Доубуцу хід назад часто приводить до втрати контролю над простором. З цієї причини не рекомендується виставляти фігури на свою першу горизонталь, вигідно виставляти фігури в безпосередньому контакті.


За наявності у опонента фігур у руці, просування Лева вперед означає ризик атаки на нього цими фігурами. Тому ходити Левом вперед варто лише за умови, якщо ви контролюєте усі поля, з яких він може бути атакованим.


Дякуємо сайту lotos-khv за опис та аналіз гри. PDF-версію правил російською мовою можна завантажити тут.

79 переглядів1 коментар
bottom of page