top of page

Виставляйте Спис на останню горизонталь

Оновлено: 2 лют. 2019 р.


香は下段から打て

"Шьоґі - кристалізація мудрості століть."

(Японське народне прислів'я)


У кожного гравця, який займається шьоґі, траплялися прикрі інциденти, коли в сумнівній ситуації він зіграв не так як планував, коли аналізував гру, а повністю навпаки. Такі помилки часто ставали основою для прислів'їв, які покликані зберегти ці пізні усвідомлення гри та допомогти знаходити правильний шлях у сумнівних ситуаціях.


Матеріал для цієї та наступних статей взято з перекладу книги "将棋格言豆事典, Tiny dictionary of Shogi proverbs" Масахіко Урано, 7 дан, виконаного Такако Тонбо Нодою. Користуючись приготованими takodori схемами, ми взяли за мету перекласти матеріали книги українською мовою та довести їх для всіх читачів, зацікавлених у шьоґі.

 

Спис, виставлений на дев'яту горизонталь, має 8 можливих ходів. Виставлений на другу горизонталь Спис має тільки один хід. У сумнівний момент, це прислів'я радить виставляти Спис якомога далі від табору суперника.


Схема 1

Схема 1 показує ендшпіль гри між статичною Турою (Чорні) та зміщеною Турою (Білі). Яким буде наступний хід Чорних?

Куди би Ви вкинули Списа у цій позиції?


L*6i

Важливо помітити, що у Білих немає Пішака на руках. При виставленні Списа завжди варто остерігатися виставлення Пішака у відповідь. У цій позиції, Спис не тільки атакує Золото на 6a, а і попереджує △+S-6g Білих. Тому, це сильний хід як для атаки, так і для оборони.


На це Білі зіграють △G-7a, але тепер можна виставити Коня на 6d та напасти вилкою на Золото та Срібло суперника. Без Списа на 6й вертикалі цей хід був неможливим, адже поле 6d знаходить під прицілом Коня-Дракона Білих.


Спис, виставлений на останню горизонталь, має найбільший потенціал принести користь у грі.

 

Схема 2

Поглянемо на схему 2. Куди б Ви виставили Спис на місці Чорних? Мабуть, ▲L*1g - перший хід, що кидається в очі у цій позиції. Це непоганий план, він дає можливість атаки на Короля ▲L-1b+ з подальшим ▲R-1c+. Однак подібну тактику можна назвати "важкою", вона повільніша і не найефективніша у даній позиції.


Набагато кращим ходом є ▲L*1i.

Навіть, якщо Білі зіграють △K-3a, розраховуючи втекти у безпечне для Короля місце, то це їм не допоможе. Оскільки Ґоте не має нічого крім Пішака на руці, він не може захиститися від мату ▲R-1a+.


Під час атаки Турою і меншою фігурою, зазвичай ця фігура рухається першою для прориву у табір суперника, але у випадку вільного Списа у руці часто ефективнішим є просування Тури першою.

 

Схема 3

На Схемі 3 зображено дебют, де обидва гравці обрали формацію Ягура. Чорні планують атаку Горобчика на Списі(雀刺し, Spearing the Sparrow). У цій атаці, Спис гратиме ключову роль. Давайте подивимось позицію:


  • ▲ N-2e △ S-2d

  • ▲ Nx1c+ △ Sx1c

  • ▲ P-1d △ Sx1d

  • ▲ Lx1d △ Lx1d

  • ▲ Rx1d △ L*1a (Схема 4)

Схема 4

Ходом ▲N-2e, Чорні починають атаку на першій вертикалі. Якщо на ▲P-1d Білі зіграють △S-2d, то Чорні легко здобудуть перевагу: ▲P-2e, △Sx2e, ▲P-1c+. Тому, Білі повинні зіграти △Sx1d. Після ▲Lx1d, △Lx1d, ▲Rx1d, Білі захищаються виставленням Списа на 1а - здається, вони у безпеці?

  • ▲ P*1c △ Lx1c

  • ▲ Bx1c+ △ Nx1c

  • ▲ L*3i (Схема 5)

Схема 5

Останній хід, ▲L*3i, слідує пораді виставляти Спис якомога далі від суперника. Тепер уся третя вертикаль знаходиться під атакою.


  • ▲ L*3i △ N-7c

  • ▲ P-3e △ Px3e

  • ▲ L*3d △ N*3c

  • ▲ Lx3e (Схема 6)

Схема 6

△N-7c не видається дуже хорошим ходом, але в цій позиції у Білих немає кращого варіанту. Отож, Чорні використали слабке місце замку Ягура для атаки. На схемі 6, вони успішно ведуть атаку і володіють визначальною перевагою.


Готові схеми з книги: Diagram Updates - SHOGI PROVERBS WITH COMMENTARIES

86 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page