top of page

Вступ до стратегії

Оновлено: 19 січ. 2019 р.




Гра в шьоґі багата на тактику та стратегію. Та перед тим як почати розгляд різноманітних стратегій, давайте подивимося на три фази, через які проходить кожна гра. Кожній фазі характерні свої тактика та цілі, тож добре вміти відчувати потік гри.


1. Дебют (序盤, Joban)

На початку гри фігури формуються для атаки і захисту. Мета цієї фази - розставити свої фігури для подальшої гри. Під час дебюту гравці вибирають свою стратегію на всю гру. Щоб успішно проводити дебюти, корисно знати класичні системи початку гри (定跡, Joseki). Взяття і обмін фігур на цій стадії зазвичай мінімальний.


2. Мітельшпіль

В мітельшпілі (від нім. Mittelspiel - аналог яп. 中盤, Chuuban) гра досить швидко набирає темпів. Гравці починають атакувати суперника, відбувається активний обмін фігурами. В цю фазу гравці намагаються підвести свою атаку до Короля суперника. Показниками успіху в мітельшпілі є вдала позиція, що сприяє взамодії фігур, та кількість матеріалу (матеріальна цінність фігур у шьоґі не однозначна та заслуговує окремого розгляду) на дощці та на руці у гравця.


3. Ендшпіль (終盤, Shuuban)

Під час ендшпілю гравці намагаються поставити мат Королю суперника. В цій фазі матеріальна перевага не така важлива, адже все вирішується тим, наскільки швидко вдасться оголосити мат опоненту.


Баланс фігур


В шьоґі є універсальне правило про оптимальний розподіл сил для атаки і захисту на початку гри.

На наступній діаграмі Сенте розпочав гру формацією Ягура (矢倉, Yagura), Ґоте - Шікен-Біша (四間飛車, Shiken-Bisha).


У обох формаціях Короля захищають Срібло і два Золота. Спис і Кінь, що знаходяться поруч, теж доповнюють Замок (囲い , Kakoi) кожного з Королів. Така формація дозволяє виділити Туру, Слона, Срібло та Коня для атаки. Залежно від позиції, Спис теж може брати участь в атаці. Як бачимо, популярні дебюти мають схожий розподіл фігур по ролях. Загалом:

  • Для ефективної атаки використовують Туру, Слона, Срібло, Коня та Спис

  • Захищати Короля оптимально двома Золотими Генералами, Конем та Списом.


Потрібно бути обережним під час дебюту!


Навіть якщо Ви вибрали улюблений дебют і добре вивчили його можливості та підводні камені, завжди треба спостерігати за діями суперника та реагувати на них. Давайте розглянемо наступну діаграму. Сенте спорудив канонічну Ягуру для захисту свого Короля. Однак, Ґоте відповів на це Руйнівником Ягури (矢倉くずし, Yagura Kuzushi). Сама назва підказує, що ця стратегія атаки по правому флангу (右四間, Migi-Shiken) була розроблена спеціально для штурму Ягури.


На наступній діаграмі, уже після трьох ходів замок Сенте знаходиться в небезпеці. Загострює ситуацію те, що Слон Ґоте напряму націлений на Короля Сенте.


Очевидно, дії суперника слід враховувати на всіх етапах гри.



111 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page